Tervishoiumuuseum avas National Geographicu fotonäituse „Tuleviku toit“
Avatud 9.10.2015-31.03.2016
Eesti Tervishoiu Muuseumis on reedest, 9. oktoobrist külastajatele avatud National Geographicu fotonäitus “Tuleviku toit”, mis toob vaatajani maailma tippfotograafide mõtlemapanevad fotod ja ülevaatliku teabegraafika toidu tootmisest ja toidukultuurist. Lisaks on kavas põnevad töötoad, harivad teemaloengud ning huvitav filmiprogramm.

Eesti Tervishoiu Muuseumi ja National Geographic Eesti ühine näitus otsib vastust küsimusele: kuidas leida piisavalt toitu 9 miljardile inimesele? Meie koduplaneedil elab juba üle seitsme miljardi inimese, kuid aastaks 2050 on vaja toita kaks miljardit inimest rohkem. Inimeste üha kasvav vajadus toidu järele on kujunemas üheks suuremaks ohuks meie planeedile. Näituse eesmärgiks on tõsta inimeste teadlikkust toidu ja keskkonna seoste teemal, hoogustada sellealast diskussiooni ning kutsuda kõiki kaasa mõtlema ja oma igapäevaseid toiduvalikuid laiemalt mõtestama. Näitus jääb avatuks kuni 2016. aasta veebruari lõpuni.

Eesti Tervishoiu Muuseumi juht Margus Jurkatam ütles uut näitust kommenteerides, et meile kõigile meeldib heas seltskonnas süüa maitsvat toitu, lobiseda ning tunda ennast hästi. Vähem kipume aga mõtlema, mida on eelnevalt tehtud, et suupärane toit üldse meie lauale jõuaks. “Planeedi kiirelt kasvav rahvaarv ja sellega kaasnev suurem vajadus toidu järele sunnib meid enam mõtlema toidule ja seda tootvatele põllupidajatele ning hindama kõrgemalt maa ja veekogude pakutavaid ressursse,” rääkis Jurkatam. “Avatava fotonäitusega, mida ilmestavad teematunnid ja -loengud, soovime muuseumikülastajaid panna mõtlema, kuidas me ise saaksime oma koduplaneeti paremini hoida. Olgu selleks siis toidu liigtarbimise piiramine, tekkinud jääkide ärakasutamine või sügavam eelteadmine taldrikule tõstetud toidu toorainest.”

National Geographic Eesti peatoimetaja Erkki Peetsalu sõnul tugineb näitus ajakirjas ilmunud toiduteemalisele artiklisarjale ning jaguneb mitmeks alateemaks: toidukriisi eelõhtul, maakrabamine, toitumise evolutsioon, sinine ja roheline revolutsioon, toidu raiskamine jm. „Näitusel on laiem vaade ning eesmärk tõstatada küsimusi ja panna mõtlema,“ selgitas ta. „Teadlased ütlevad, et oleme jõudnud otsustavasse punkti, seistes silmitsi globaalsete probleemidega toiduga varustatuse ja maailma keskkonna kaitsmise vallas. Paraku me ei mõtle, et see, mida poeriiulite vahel jalutades korvi laome ehk toiduvalikud, mida igapäevaselt teeme, määravad meie tuleviku.”

National Geographic uuris, kuidas toita 9 miljardit inimest, seejuures planeeti üle koormamata. Valima ei pea tingimata tööstusliku põllumajanduse ja väiksemahulise mahetootmise vahel. Leidub veel üks tee, mida kirjeldab lühidalt viieosaline plaan, kuidas toita maailma:

- Esimene samm – peatada põllumajandusala suurenemine
- Teine samm – kasvatada rohkem olemasolevatel põllumaadel
- Kolmas samm – kasutada ressursse tõhusamalt
- Neljas samm – muuta toitumisharjumusi
- Viies samm – vähendada toidu raiskamist

Nende viie sammuga oleks teadlaste hinnangul võimalik maailma toiduvaru suurendada üle kahe korra ning vähendada oluliselt põllumajanduse mõju keskkonnale kogu maailmas. Kuid see ei ole lihtne – need lahendused nõuavad suurt muutust mõtlemises. Meil tuleb leida tasakaalustatud viis, kuidas toota rohkem toitu ja hoida samas planeeti tulevastele põlvkondadele.
National Geographicu fotonäitusel „Tuleviku toit“ on eksponeeritud järgmiste nimekate fotograafide tööd: Stephanie Sinclair, Amy Toensing, Brian Skerry, Jim Richardson, George Steinmetz, Robin Hammond, Matthieu Paley, Craig Cutler, Robert Clark.

NÄITUSE HARIDUSPROGRAMM

NOVEMBRIKUU LOENGUPROGRAMM

SA Eesti Tervishoiu Muuseum

Sel kevadel täies mahus taasavatud Eesti Tervishoiu Muuseum asutati Tartu Ülikooli arstkonna eestvedamisel 1924. aastal Tartus. Tallinna osakond loodi 1928. aastal. Laial tänaval avas muuseum uksed 1989. aastal. Eesti Tervishoiu Muuseum asub Tallinna vanalinnas aadressil Lai 30 ning on avatud teisipäevast pühapäevani (T, N-P 10.00-18.00, K 10.00-19.00), esmaspäeviti suletud.

National Geographic Society

Maailma ühe suurima teaduse ja hariduse vallas tegutseva vabaühenduse National Geographic Society missiooniks on innustada, harida ja õpetada. Liikmete toetuste najal tegutsev selts usub, et teadus, uurimistöö ja lugude jutustamine on suutelised maailma muutma. National Geographic Society jõuab oma massiteabevahendite, projektide ja sündmuste kaudu igal kuul rohkem kui 700 miljoni inimeseni üle maailma. National Geographic on rahastanud rohkem kui 11 000 uurimis-, loodushoiu- ja avastamisprojekti ning seltsi juhitavad haridusprogrammid edendavad geograafiaalast kirjaoskust. Täiendavat informatsiooni leiab veebisaidilt www.nationalgeographic.com, lisainfot annavad ka Facebook, Twitter, Instagram, Google+, YouTube ja Pinterest. 

National Geographic Eesti

Ajakiri National Geographic, mille esimene number ilmus 1888. aastal, avaldab uurimuslikke artikleid kultuuri, looduse, teaduse ja tehnoloogia teemadel. Praegu ilmub ajakiri lisaks inglise keelele 40 kohalikus keeles. Eesti keel oli 33. kohalik keel, milles ajakiri 2011. aasta oktoobris ilmuma hakkas. Lähem info ajakirja National Geographic Eesti kohta on veebis aadressil www.national-geographic.ee ja National Geographic Eesti Facebooki lehel www.facebook.com/National.Geographic.Eesti

Täiendav info:
Margus Jurkatam, Eesti Tervishoiu Muuseum, juht
tel: 6411 731, 512 0276
e-post: margus@tervishoiumuuseum.ee

Kadri Rannala, Eesti Tervishoiu Muuseum, arendusjuht
tel: 641 0079, 510 7889
e-post: kadri@tervishoiumuuseum.ee

Erkki Peetsalu, National Geographic Eesti, peatoimetaja
tel: +372 501 8100
e-post: erkki@maailmad.ee
www.national-geographic.ee

Broneeri

Nimi*:

Asutuse nimi:

E-post*:

Telefon*:

Külastajate vanus*:

8. aastased ja/või nooremad

õpilased

üliõpilased

täiskasvanud

pensionärid

Grupi suurus*:

Eelistatud külastusaeg:

Keel:

Kommentaarid:

OLEN HUVITATUD:

Muuseumituur:

üldtuur

temaatiline tuur

Haridusprogramm:

Avalik lahkamine

Elustamise ABC

Minu muutuv mina

Anatoomiakursus

Hambatund

Meisterdades targaks

Käsi peseb kätt

Nägemata nähtud maailm

Laboritund "Kuidas töötab minu süda"

Söö terviseks

Südamesõbrad

Õnnetus ei hüüa tulles

Murdeea muutused ja ärkav seksuaalsus

Tuleviku toit

Teeme musi magusaks

Moos ja toos - suhkrutarbimise ajajoon

Suhkur on valge surm - müüt või tõde?

Surm - hirmus või loomulik?

Olla olemas - vajalik lein

Soovin liituda muuseumi uudiskirjaga

Palun täitke järgnevad kohustuslikud väljad: