Eesti Tervishoiu Muuseum kutsub 21. märtsil teemapäevale „Bakterid on kõikjal“. Kui eelmisel sajandil käsitleti baktereid vaid haigustekitajatena, siis tänu uutele lihtsatele võimalustele määratleda geene, saame me uurida ka pisimaailma esindajate geene ja nende omadusi. Selgunud on, et enamus baktereid mitte ainult ei ela meiega koostöös, vaid on heaks terviseks hädavajalikud.

Teemapäeval on võimalik külastajatel endil küsida otse viielt teadlaselt bakterite rolli kohta inimeses. Lastel on võimalus katsetada kuidas kiudaine paisub ja mis see üldse on, meisterdada ise baktereid ning osaleda bakterite otsimismängus. Saab soetada bakteritega seotud toidulisandeid ja muid tooteid. Kohapeal annavad selgitusi ja tutvustavad oma toidulisandeid BioCC (probiootikumid) ja TFTK (kiudainesegud). Krimchi selgitab kuidas valmistada aasiapärast kimchit ja teeseene ehk kombuchaga katsetamist pakub pruulikoda Säsi.

Viimaste aastate teadustööd toovad järjest juurde uusi teadmisi mikroobide ja tervise vahelistest seostest, mistõttu tasakaalus mikroobikooslus on väga oluline elukvaliteedi mõjutaja. Bakteritel on oluline roll nii immuunsüsteemi, ainevahetuse kui ka närvisüsteemi arengus ja toimimisel. 

 

ESINEMISTE KAVA:

 

12:00 MIS LOOM ON MIKROBIOOM?

TÜ meditsiinilise mikroobiökoloogia professor dr. Reet Mändar räägib teemal:

Mis on mikrobioom ja mikrobioota ning kuidas ta aitab kõrge eani tervena elada? Kuidas eri organite mikrobioom kujuneb ja elu jooksul muutub? Missugune on ta 100-aastastel ja kuidas see aitab neil tervena püsida? Millised seosed on mikrobioomi ja pika eluea vahel leitud mujal maailmas?

12:45 SOOLEBAKTERID JA INDIVIDUAALSUS? 

TÜ Eesti Geenivaramu mikrobioomika vanemteadur Elin Org arutleb teemal:

Kus inimese kehas leidub enim baktereid? Kuidas bakterid mõjutavad meie immuunsüsteemi, ainevahetust või närvisüsteemi? Kas bakterid teevad paksuks? Milline on soolestiku mikrobioomi ja inimese tervise vaheline seos ning kuidas mikrobioomi analüüsi saaks tulevikus rakendada personaalmeditsiinis?

13:30 SUPERBAKTERID

SYNLAB infektsioonhaiguste valdkonna juht ja TÜ meditsiinilise mikrobioloogia vanemteadur dr. Paul Naaber kõneleb:

Antibiootikumidest võitluses haigustekitajatega ja antibiootikumiresistentsusest ning selle levikust,
antibiootikumireostusest keskkonnas.

 

14:15 PAUS

 

14:45 HEAD JA HALVAD BAKTERID

TÜ meditsiinilise mikrobioloogia vanemteadur dr. Epp Sepp arutleb teemadel:

Düsbioos ehk kas kõik saab valesti minna? Milliste haigustega on seostatud soolestiku mikrobioomi tasakaalutust? Mida tähendab viimase abinõuna kaka siirdamine? Kas tulevikus neelame kõik mingeid bakterisegusid, et terve ja õnnelik olla?

15:30 MIDA TEHA ELU HEAKS?

TTÜ Keemia ja Biotehnoloogia Instituudi vanemteadur Kaarel Adamberg räägib:

Kuidas inimkeskkonna ja toitumisharjumuste muutus on mõjutanud meie soolestiku mikrobioomi? Mille poolest erineb linna- ja maainimeste mikrobioom ja milline peaks olema hügieen. Kuidas ma ise saan oma mikrobioomi ja tervist mõjutada ehk pro- ja prebiootikumidest, kääritatud toitudest ja toidulisanditest? 

 

12:00-16:00 TEGEVUSED LASTELE

Võimalus katsetada kuidas kiudaine paisub ja mis see üldse on, meisterdada ise baktereid ning osaleda bakterite otsimismängus.

12:00-16:00 TOODETE TUTVUSTUSED JA MÜÜK

Saab soetada bakteritega seotud toidulisandeid ja muid tooteid. Kohapeal annavad selgitusi ja tutvustavad oma toidulisandeid BioCC (probiootikumid) ja TFTK (kiudainesegud). Krimchi selgitab kuidas valmistada aasiapärast kimchit ja teeseene ehk kombuchaga katsetamist pakub pruulikoda Säsi. Loomulikult ei puudu oma eestimaine hapukapsas ja hapukurk.

 

Teemapäeva viiakse läbi muuseumi aastanäituse „Mina, superorganism!“ publikuprogrammi raames. Mikromaailma ja bakterite kasulikkust populariseeriv näitus on avatud kuni 31. augustini 2020. Tallinna vanalinnas Lai 30. Sissepääs näitusele ja teemapäevale muuseumipiletiga.